Kubus & Dromen vangen
Dromen vangen
In de praktijk blijkt vaak dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet meer geloven in een positieve toekomst. Soms op basis van negatieve ervaringen, soms doordat in het (herstel)proces er teveel op de stoornissen of beperkingen wordt gefocust.
Een belangrijke stap in de ontwikkeling is het in kaart brengen van een doel. Een van de belangrijkste stappen om een doel te bepalen is door dromen te vangen. Dus concreet aan mensen te vragen: Wat is je droom? De stip aan de horizon, het perspectief op langere termijn. Het is niet de vraag of de droom echt te realiseren is, het gaat erom dat de droom richting geeft aan de subdoelen.
De praktijk wijst uit dat het soms een tijdje duurt voordat mensen weer in staat zijn om hun dromen te benoemen, omdat ze het ‘verleerd’ zijn. Veel dromen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak gericht op het (weer) zelfstandig worden: een baan, een eigen inkomen. Dit zijn dromen die in de praktijk vaak minder ver weg zijn dan men denkt
We raden iedereen aan om als start van een proces te beginnen met dromen te vangen. Het is een positieve basis om doelen te stellen. Ondersteun een werknemer om regelmatig antwoord te vinden op de vraag: waarop verheug ik mij, waar werk ik naartoe? Dit geeft mentale energie en is goed voor de gezondheid. (Zie: Het managen van Neanderthalers door Geert Strijker gebaseerd op managementtrainingen van Gustav Käser)
Hulpmiddel: Dromenvang formulier
Gandi: Het is de reis die ons gelukkig maakt niet de bestemming.